Lindgren Sven

f. 18/ 2 1804 i Mormorsgruvan , Åtvids socken.  (E)   

Finns i HFL 1811-16 tillsammans med föräldrar och syskon , skrivna vid Haggruvan under Mormorsgruvan i Åtvids socken. Fadern skrivs där som Gruvarbetare.

Flyttar 1815, med föräldrar och syskon , till Nybygget. Men fadern dör där i dec., samma år de kom dit.

Modern och barnen flyttar 1816 till Ingelstorp. Modern skrivs där som ” fattighjon”. De skrivs sedan under Edshyttan. Även där skrivs modern som ” fattighjon”.

På samma sida finns en Petter Lindgren med hustru och barn, möjligen är han släkt med fadern till Sven. Kanske är det därför de bor där.

I HFL 1826-31 skrivs Sven som Arbetare där vid Edshyttan.

Sven gifter sig 1832 med en ”Smältaredotter”, och de bildar ett nytt boende där vid Edshyttan. Han skrivs nu som Smältare.

Familjen flyttar 1834 till Litslehag under Mauritzberg i Ö Husby socken. Mauritzberg som ägdes av ” Öfver Auditeuren Otto Westfeldt”.

De flyttade troligen dit för att en syster med familj, och en bror till Sven var tjänade här vid Mauritzberg.

Sven skrivs som Statdräng där vid Litslehag till 1835, då de flyttar till Tunaberg socken i Södermanlands län. Detta gjorde även hans syskon , men de flyttade till Gruvroten där. Medan Sven tog arbete vid Näverqvarns kopparverk.

Där skrivs han som Smältaren.

De stannade där till 1839, då de flyttar till Stenby, står det. Var det ligger är osäker. Det finns en socken som heter Steneby, men där fanns de inte. Och inget Stenby finns under Tunaberg.

 

 

 

Familj:
Hustru:  Sara Åberg   f. 26/3 1810 i Åtvids sn.
Barn:  Emma Sophia   f. 3/7 1833 i Edshyttan, Åtvids sn.
Johanna Mathilda   f. 2/1 1836 i Nävekvarn, Tunaberg sn (D)
Gustafva Fredrica  f. 2/6 1838 i Nävekvarn , Tunaberg sn.